Ga naar de inhoud

Adductoren gerelateerde liesklachten

Last van liesklachten door overbelasting of een blessure? Onze fysiotherapeuten helpen je snel en effectief herstellen.

Blessure Fysiotherapie Nek
Neem contact op

Aandoening

Dit zijn klachten van pijn te voelen in de liesregio. Deze regio loopt van het heup/bekkenbot t/m het schaambeen, welke zich ook kan verspreiden richting beneden. In dit geval spelen voornamelijk de adductoren een grote rol.

Er is een onderscheid gemaakt naar duur van de liesklachten, namelijk de korte acute liesklachten (ARGP) en de langdurige liesklachten (LARGP). De acute liesklachten ontstaan na een overbelasting moment waar direct pijn in de liesregio aanwezig is. Vaak komt het voor na:

  • Het schieten van een bal waarna er een pijnreactie in de lies komt
  • Het overstrekken van de lies waarna er een pijnreactie in de lies komt
  • Het sprinten waarbij de pijn erin schiet

De langdurige adductoren gerelateerde liespijn (> 8 weken) kan komen doordat het herstel niet goed verloopt en er een aantal terugslagen zijn geweest in het herstel. Vaak komt dit door een te snelle return to sport (RTS). Hierbij is het ontstaansmoment dezelfde als van een acute klacht, maar door een vertraagd herstel duurt het langer. Daarnaast is er ook een wijze van ontstaan door langdurige overbelasting van de adductoren van de heup. Bijvoorbeeld door overmatig veel passen/trappen, wenden en keren, zijwaarts afzetten met schaatsen, veel uitglijden op een glad veld, etc. De klachten bouwen zich dan geleidelijk op en door een niet adequate omgang van de klachten worden de klachten erger.

Liesblessures komen vaak voor bij voetballers (10,5% van alle blessures), maar ook in andere sporten, waarbij soortgelijke bewegingen gemaakt worden. De prevalentie loopt op tot 19% in de voetbal. Het herstel van liesblessures duurt minstens 1 week (40% van de gevallen), en 10% neemt meer dan een maand in beslag. Wanneer de liesblessures dus langer dan 8 weken duren worden ze langdurig genoemd. De (L)ARGP liesklacht komt het meest voor bij voetballers, namelijk 69%.

Fysiotherapie behandeling door Bob

Behandeling

De fysiotherapeut kan je op de volgende manieren helpen bij deze liesklachten:

  • Diagnosticeren aard van de klacht
  • Informeren/adviseren over het herstel
  • Een trainingsprogramma opstellen, waarbij het herstel van de betrokken spieren mee wordt bevorderd
  • Manipulatie van de betrokken musculatuur
  • Beweeglijkheid wervelkolom/bekken/heup optimaliseren